Cykla Sydostleden

Längd: 274 km, Tid: 4-6 dagar, Svårighetsgrad: Lätt

Försommaren 2021 cyklade jag och Matilda Sydostleden. En led som sträcker sig från Växjö till Simrishamn via bland annat Tingsryd, Karlshamn, Sölvesborg, Kristianstad, Åhus och Brösarp. Den som vill kan efter Simrishamn fortsätta på Sydkustleden och Kattegattleden runt Skåne och längs västkusten hela vägen till Göteborg.

Den första delen av Sydostleden går på mestadels banvall. Skyltningen ut ur Växjö (efter Linneuniversitetet) var något bristfällig - så se till att du cyklar rätt! Ganska snart kommer du ut på banvallen för Växjö-Tingsryds Järnväg. Här cyklar du på mestadels välpackat grus. Det är rakt och bilfritt och lutningen är lätt neråt, så här kan det gå undan! Trots att du cyklar i ett område med många sjöar upplevde vi att det var svårt att hitta någonstans att bada. Vi lyckades dock hitta en badplats i Ingelstad. Här finns också toalett, så att du kan göra dina behov och fylla på dina vattenflaskor.

Bågformad bro över vatten.
Europas längsta cykelbro, Sölvesborg.

Susa fram på banvall

Om det gick undan innan är det ingenting emot vad det gör efter Väckelsång. Lutningen är fortsatt lätt neråt och det är bilfritt, men nu är cykelvägen också asfalterad. Vi valde dock att ganska snart svänga av från Sydostleden. Vårt mål för dagen var Urshult där vi skulle övernatta, och eftersom vi hade tidsbrist valde vi att skippa Tingsryd. Det visade sig inte vara några större problem, då cykelleden Åsnen runt ansluter här och vi enkelt kunde följa den sträckningen till Urshult.

I både Ingelstad, Väckelsång och Urshult finns mataffärer, så du behöver inte packa cykeln full med tung proviant innan avfärd. Längs sträckan kan du njuta av naturen, men för den som vill ha sevärdheter är det skralt. Det saknades informationstavlor längs leden (de där som ofta brukar informera om platsens historia). Men de skulle komma längre fram, så håll ut!

Urshult - en favorit på Sydostleden

Solnedgång bakom sjö och skog.
Sjön Åsnen vid solnedgång, Urshult.

Favoriten längs Sydostleden var utan tvekan Urshult. Här bodde vi på det anrika hotellet mitt i byn. Det var inget annat än underbart att få ta sig ett dopp i Åsnen efter cyklingen, och på kvällen satt vi vid sjön och tittade på solnedgången. Här hade man verkligen utnyttjat sjön till max, med stora gröna ytor och många bänkar och bryggor. Det borde fler kommuner ta efter.

Dagen därpå cyklade vi från Urshult mot Ryd, där vi stannade en kort stund för att köpa mat i livsmedelsbutiken. Här var det asfalterad cykelväg hela tiden. Inte lika avskild som tidigare, då den följer väg 120 och väg 126. Den asfalterade cykelvägen fortsätter till Fridafors. Därefter övergår vägen till hårt packat grus och följer Mörrumsån genom skogen. Det här är förmodligen den vackraste biten på sträckan. Här börjar också sevärdheterna bli fler. Informationsskyltar börjar dyka upp i terrängen.

Stopp vid Ebbamåla bruk

I Ebbamåla stannade vi vid det gamla bruket som ligger vackert intill ån. Här finns arbetarbostaden kvar i form av ett STF-vandrarhem. De gamla brukslokalerna i tegel inrymmer bland annat museum och ett sommaröppet café. När du sedan fortsätter på Sydostleden finner du gamla uppställda lok och tågvagnar vid det som tidigare var Ebbamåla station. Längs hela leden finns förövrigt många vackra stationshus kvar, idag omvandlade till privatbostäder.

Tegel- och trähus utmed en å.
Ebbamåla bruk intill Mörrumsån.

Trots att vi följde en å hela vägen var det svårt att finna en badplats. För att bada var vi tvungna att vika av från leden i Hemsjö. Efter några hundra meter kom vi till Aborrasjön. Ingen superfin badplats eftersom den ligger alldeles utmed väg 126, men vi kunde åtminstone ta oss ett dopp! En liten varning också för att sjön ligger på en höjd, så se till att du har krafter att ta dig upp.

Sydostleden fortsätter sedan på asfalterad banvall hela vägen till Karlshamn. I Asarum kan du välja att cykla in till Karlshamn för att titta på Utvandrarmonumentet och ta ett dopp i Östersjön, eller så cyklar du direkt mot Mörrum.

Laxens hus i Mörrum

I Mörrum finns museet Laxens hus som tyvärr var stängt pga. covid-19 när vi var där. Annars hade jag gärna gått in! Istället fick vi vandra omkring längs forsen och läsa på skyltarna utomhus, vilket också var ett härligt stopp. Här finns också en restaurang, så passa på att äta en lax!

Efter Mörrum fortsätter du på asfalterad cykelväg genom Pukavik och Norje. Här finns fina badmöjligheter för dig som vill svalka dig. Passa på för snart lämnar du havet och har inga nya badmöjligheter förrän i Sölvesborg!

Gunnar Asplunds Tingshus

Byggnad sedd framifrån.
Tingshuset i Sölvesborg. Arkitekt Gunnar Asplund.

Du anländer till Sölvesborg via Europas längsta cykelbro, ett ståtligt byggnadsverk som inger en häftig känsla när du tar dig över. I Sölvesborg får du inte missa att ta en titt på tingshuset, ritat av Gunnar Asplund. Ett hus uppfört 1921, långt före sin tid. Ställ dig en bit ner på gatan och låt dig sugas in av valvet kring porten.

Smultronstället i Edenryd

Efter Sölvesborg hittade vi en mycket vacker badplats i Edenryd. Sväng vänster där det är skyltat mot badplats så kommer du till en vacker vik där du kan sola på gräset och bada från bryggan. Det här var ett riktigt smultronställe längs vägen! Avskilt och gemytligt!

Brygga ut i havet.
Badplatsen i Edenryd.

Skippa Kristianstad?

I Sölvesborg bodde vi på det bohemiska Hotell Edgar. Ett mysigt hotell med själ. Här bakas god pizza som är populär, så glöm inte att boka i förväg om du vill äta. Sängarna var de hårdaste jag någonsin sovit på, men hotellets charm och dess trevliga ägare är trots det värt ett besök. Vi fick en del personliga tips om hur vi skulle fortsätta vår tur på Sydostleden. Cykelvägen mellan Sölvesborg och Kristianstad löper nästan uteslutande längs med E22:an. Som cykelled är det alltså inte den roligaste vägen. Att Sydostleden går här beror på att Kristianstad betalar för att få vara med. Vi fick tipset om att svänga söderut i Nymölla och följa kusten mot Åhus. Nackdelen med den sträckan är att du tvingas cykla på bilväg, om än lågtrafikerad. Fördelen med vägen via Kristianstad är att det är separat cykelväg. Men om det inte är något du måste se i Kristianstad kan du lika väl cykla direkt mot Åhus.

Den sista delen av sträckan, den mellan Kristianstad och Simrishamn, har vi ännu inte cyklat (juni 2021). Så fort vi har gjort det uppdaterar jag denna guide!

Fakta om Sydostleden

Underlag: Mestadels banvall. Asfalt/hårt packat grus. Kortare sträckor bilväg.

Skyltning: Överlag tydlig, men några ställen där vi tvingades stanna och studera kartan.

Badmöjligheter: Förvånansvärt dåliga jämfört med vad vi förväntade oss. Vatten finns men svårt att stiga ner i. Trots det påstår jag att badmöjligheterna är goda.

Sevärdheter: Vacker natur hela vägen. För dig som vill ha industrihistoria blir det bäst när du närmar dig Blekinge.

Matställen: Vi hade svårt att hitta de lokala eko-caféerna. Pizzerior finns.

Livsmedelsbutiker: Stort utbud i många av de mindre orter du passerar. Du behöver inte packa väskorna fulla med mat.

Rastplatser: Det finns gott om platser att stanna på och många bänkar i det fria.

Toaletter: Du cyklar för det mesta avskilt i skogen och kan där uträtta dina behov. Det finns även ett antal utplac