Apparna Meerkat och Periscope kommer inte bara att revolutionera Twitter. De kommer också att i grunden förändra hur vi följer aktuella nyheter.

Den senaste tiden har två nya appar med fokus på direktsänd video dykt upp. Gemensamt för båda är att de har Twitter som utgångspunkt. Den ena appen heter Meerkat och är den som hittils fått mest uppmärksamhet. I dagarna släppte Twitter sin egen app Periscope med precis samma funktion som Meerkat. Men för att förstå den plötsliga uppkomsten av tjänster för direktsänd video på Twitter måste vi backa några år. Vi backar till då kampen om Twitter var som hårdast.

Ständiga splittringar

Twitter har alltid varit ett brokigt företag. Ledande personer har kommit och gått allt eftersom interna konflikter blossat upp. En av huvudanledningarna till splittringarna är att man inte varit överrens om vad Twitter ska vara. När Twitters ledning under ett möte med Yahoo möttes av frågan “So its a social network?”, blev det tyst. Tidigare investerare hade sarkastiskt förklarat att ingen var intresserade av att finansera ett företaget vars idé bygger på att människor på 140 tecken ska tala om vad de äter till lunch.

Under sina första år levde Twitter sitt eget liv. Ingen visste riktigt varför tjänsten fanns. Några använde Twitter för att berätta om sig själva. Andra (framförallt mediaföretag) använde det för att dela information och nyheter. Bland statusuppdaterarna fanns också kändisar, satirkonton och olika myndigheter.

Vad Twitter ska vara hittar vi i statusrutan. Vad ska egentligen stå i rutan där du skriver ett nytt inlägg? Vad ska människor dela med sig av? Några i företagsledningen ville att människor skulle rapportera om sina liv. De skulle sprida var de befann sig och vad de gjorde. Ett socialt medium. Andra såg Twitter som ett forum för att dela med sig av det som händer runt omkring. En plats för information och nyheter. Sanningen är att båda delarna hänger ihop. Det ledde fram till den nuvarandra texten i statusraden; Vad händer? Båda tankarna om vad Twitter är kunde enas i att det handlade om här och nu. På Twitter är en statusuppdatering bara levande en kort stund. Flödet går så oerhört fort.

Inte hittat sin form

Det är i ljuset av det vi ska se de nya livestream-apparna. Idén är nämligen inte ny. Tjänster som Bambuser, Justin, och Livestream har funnits länge. Skillnaden är att de inte hittat sin form som förmedlare av händelser som sker här och nu. De har snarare förmedlat presskonferenser och debatter som sedan länge varit planerade. Ingen har sökt sig till Bambuser för att få den senaste informationen om en nyhetshändelse. Och ofta när en hittat en sådan stream har händelsen redan varit över.

På Twitter sprids nyheter med ljusets hastighet. Så fort en stor nyhetshändelse inträffar drar Twitter igång och människor börjar gräva och rapportera i ett kollektiv för att hjälpa varandra att förstå vad som händer. Det är fantastiskt att se hur tweets sprids för att förmedla nyheter. Som bilderna av Edward Snowdens tomma flygplansstol som spreds över världen.


Sprids snabbare än någonsin

Jag hann inte ens skriva klart det här inlägget innan videotjänsterna fick visa vilken potential som finns. Igår inträffade en explosion i New York som fick ett antal människor att börja livestreama.

Tekniken ger människor som är på plats en möjlighet att enkelt filma och snabbt få stor spridning. När någonting händer kan den som är närmast bara hala upp kameran och filma. Länken kommer sprida sig snabbare än någonsin och vi kommer kunna följa precis vad som händer. Förhoppningsvis kan de också motverka att felaktig information sprids genom att vi själva får se vad som händer och att det inte kan filtreras lika mycket som i text.

Det finns naturligtvis också farhågor. Journalister har pressetiska regler att rätta sig efter. Hur stor är kunskapen om etiska avvägningar hos Twitteranvändarna?

Klart är att direktsänd video kommer göra mycket för Twitter som nyhetsförmedlingstjänst. Twitter kommer alltid vara först på plats, hur mycket etablerad media än försöker utmana. Och människor är onekligen intresserade av att snabbt få veta vad som inträffat. Nu tas ännu ett steg mot samhället där alla är journalister.

Och nej, det här är inte främst en kopia av Snapchat. Snapchat är också ett medium för vad som händer här och nu. Men det är inte ett medium för att sprida information till många. Trots Meerkats liknande logotyp. Livestreamingfunktionen fungerar som handen i handsken på Twitter. Där pågår samhällsdebatten. Där förmedlas nyheter. Det är vad som händer här och nu. Alla vill vi veta vad som pågår. Nu kan vi se det med egna ögon. Eller som Periscope själva marknadsför sig: “Closest thing to teleportation”.

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *